زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مزار ابن‌اثیر جزری






ابن‌اثیر جزری از مورخان بزرگ مسلمان و صاحب تالیفات بااهمیتی در زمینه تاریخ و تراجم و ادب است. آرامگاه ابن‌اثیر در محله باب سنجار شهر موصل در کشور عراق قرار دارد.


۱ - موقعیت جغرافیایی



آرامگاه در میدانی، در محله «باب سنجار» شهر موصل قرار دارد و مدفن مورخ بزرگ مسلمان، «ابن‌اثیر جَزَری» است.

۲ - توصیف بنا



بنای آن، جدید و شامل گنبد کوچکی است که بر یک چهارطاقی سنگی مربع، استوار است، هر ضلع این چهارطاقی، دارای یک طاقگان است‌ که در دو طرف هر طاقگان، دو ستون دایره‌ای وجود دارد و در چهار گوشه بنا، ستون مربعی وجود دارد. گفتنی است این آرامگاه، در دوره‌های اخیر و در باورهای عامیانه مردم، به «قبر البنت» (قبر دختر) شهرت یافته است.

۳ - معرفی ابن‌اثیر



ابن‌اثیر جزری از مورخان بزرگ مسلمان و صاحب تالیفات بااهمیتی در زمینه تاریخ و تراجم و ادب است. نام و نسب وی، علی بن ابوالکرم محمد بن محمد بن عبدالکریم بن عبدالواحد شیبانی، لقبش عزالدین و کنیه‌اش ابوالحسن بوده و با انتساب به «جزیره ابن‌عمر» (از شهرهای منطقه «جزیره» در شمال عراق امروزی)، به «جزری»، معروف گشته است.
او در سال ۵۵۵ ه. ق در «جزیره ابن‌عمر»، به دنیا آمد و سنین کودکی را در این شهر گذراند. سپس همراه با پدر و دو برادرش، به موصل آمد و در این شهر، سکونت یافت، چند بار نیز در مسیر خود به حج یا به عنوان فرستاده حاکم موصل، به بغداد رفت، مدتی نیز به شام و بیت‌المقدس سفر کرد و سپس به موصل بازگشت و باقی‌مانده عمر را در خانه خود، به تالیف و تصنیف پرداخت.
ابن‌خلکان در بیان صفات و ویژگی‌های علمی ابن‌اثیر، می‌گوید: «او حافظ حدیث بود و تواریخ را از بر داشت و انساب عرب را نیک می‌دانست و به اخبار عرب، واقف بود.» در ادامه نیز می‌نویسد: خانه وی، محل اجتماع فضلای اهل موصل و کسانی بود که به این شهر وارد می‌شدند، او سرانجام در سال ۶۳۰ ه. ق، در این شهر از دنیا رفت.

۴ - پانویس


 
۱. ابن‌خلکان، احمد بن محمد، وفیات الاعیان، ج۳، صص۳۴۸ - ۳۴۹.    


۵ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «آرامگاه ابن‌اثیر جزری»، ج۲، ص۳۸۶.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.